Autor:
Andres Tennus

Rektor: seisame kuue samba ees, tegelikkuses on raha vaid nelja samba ülevalhoidmiseks

Rektor Toomas Asseri kõne Tartu Ülikooli 2022/2023. akadeemilise aasta avamisel.

Tere tulemast Tartu Ülikooli! Palju kordaminekuid eelolevaks akadeemiliseks aastaks kõikidele üliõpilastele, doktorantidele, õppejõududele, kogu ülikooliperele!

Neile, kes nüüd esimest korda ülikooli auditooriumites alustavad, luban ma, et lähipäevade jooksul tunnete nii mõnelgi korral, et ei saa loengus mitte millestki aru. Olge kannatlikud – õppejõudude keerukad seletused hakkavad kiiresti tähendust omandama, uute teadmistega kaasneb ise edasi uurimise soov, tekib aimdus valitud õppeainete kasulikkusest. Nautige seda tunnet! Tean ja loodan ka, et esimese hirmu ja aukartuse kõrval tunnete palju sagedamini, kui huvitav on valitud eriala ja et olete õiges kohas. Tere tulemast veel kord!

Kõige tähtsam soovitus: nautige oma ülikooliaega! Ärge uppuge ainult õppetöösse, vaid leidke üles kõik see, mida pakub ülikoolilinn Tartu; leidke üles siinsed vaba aja veetmise võimalused ja akadeemilised organisatsioonid. Vaadake ka praegu enda ümber, sest selles rahvasummas seisavad koos teiega inimesed, keda te ehk veel ei tunne, kuid kellest võib saada teile turvavõrgustik kogu eluks. Hakake juba täna seda võrgustikku rajama.

Rektorina soovin rõhutada, et ülikool on meil üliõpilastega ühine. See tähendab, et ka ülikooli juhtimine on mõeldav ainult ühiselt. Mul on hea meel näha meie praeguseid üliõpilasesindajaid pingutamas ja panustamas ülikooli ning kõrghariduse hea tuleviku eest. Nemad seisavad ka üliõpilaste vaimse tervise toetamise ja õppehoonetesse puhkeruumide rajamise eest. Lisaks üliõpilasesindusele on võimalusi õppetöö kõrvalt panustada veel palju rohkem. Osalege instituutide elu planeerimisel, rääkige kaasa ülikooli rohelisemaks ja mugavamaks muutmisel, võtke sõna avalikes aruteludes. Nii saate ise juurde uusi oskusi ja samal ajal annate oma osa ülikooli ja Eesti heaks.

Olge sõnakad ja olge nõudlikud nii iseenda, ülikooli kui ka Eesti riigi suhtes. Ärge laske ühelgi juhul latti alla. Aga arvestage ka ühiskonna nõudlikkusega teie suhtes. Teie tulevased tööandjad, koostööpartnerid, õpilased, patsiendid, kolleegid – kõik ootavad, et oleksite ülikooli lõpetanuna oma eriala väga head tundjad.

Te investeerite oma elust loodetavasti vähemalt viis aastat ülikooliõpingutesse, ja mitte ainult iseenda hea elu, vaid ka targa ja terve ühiskonna nimel. See on suur ja kallis investeering. Nõudke ka kaasinvestori – see tähendab Eesti valitsuse – senisest suuremat panust sellesse, et teie saaksite pühenduda õpingutele. Võime piltlikult öelda, et ehkki seisame praegu siin kuue samba ees, siis tegelikkuses on ülikoolil raha vaid nelja samba ülevalhoidmiseks. Kolmandik on puudu. On puudu rahast, mis on vajalik nii hea ülikoolihariduse pakkumiseks kui ka üliõpilaste majanduslikuks toetamiseks. Tehke oma hääl kuuldavaks ja rääkige kaasa selles, mida saab Eesti valitsus, aga ka kõik parlamendierakonnad teha selleks, et teile oleks tagatud kõrgel tasemel haridus ja et teie praegune entusiasm õppida ja muuta maailma paremaks paigaks ei raugeks esimese üüriarve saamise järel.

Uusi üliõpilasi, keda saame täna Tartu Ülikoolis tervitada, on kokku 4530. Üldse õpib Tartu Ülikoolis kõigil astmetel kokku 15 210 üliõpilast. Mõelge, milline võiks olla teie ühise sõna jõud, kui te koos välja astute.

Need on tõsised teemad tänasel pidulikul päeval. Kuid ma usun, et te oletegi ju tulnud ülikooli selleks, et tunda rõõmu hetkedest, kui näete, et olete suutnud midagi muuta: kas iseennast või maailma enda ümber.

Üks palve on mul teile veel. Meie seas on täna ka omajagu neid üliõpilasi ja uusi kolleege, kes tahaksid südames olla praegu kõige rohkem oma kodus Ukrainas. Me kõik peame olema tähelepanelikud ja toetavad, et Eesti, Tartu ja Tartu Ülikool oleksid siia saabunud ukrainlaste jaoks kodused ja turvalised paigad. Slava Ukraini! Vivat academia!

Tõllakuur

Kontakt

Pilt Tartu Ülikooli üliõpilasesindusest 2023. aastal.

Pane oma tudengi hääl kõlama - Tartu Ülikooli üliõpilasesindus kutsub kandideerima üliõpilasesindajaks!

TÜÜE staap 23/24 sügis

Juhatus ja büroo